„1“ alebo „0“

  • Post category:Osobný blog

V takejto forme sa šíria informácie. Na princípe “toku” jednotiek a núl je postavený celý IT svet. Sranda, nie? Stačia nám dve čísla. 

V živote vieme nájsť nekonečne veľa otázok, na ktoré vieme odpovedať odpoveďou „Áno“ alebo „Nie“, to znamená 1 alebo 0 v terminológii umelej inteligencie.Keď mladý človek dospieva, tak typické pre tento vek je práve aj to, že sa snaží hľadať odpovede na nespočetne veľa otázok, ktoré si vie predstaviť. A má tendenciu sa jednoznačne vyhraňovať, buď áno alebo nie, teda 1 alebo 0. Samozrejme neznamená to, že keď ak teraz si nejakú odpoveď nájde, že po nejakom čase nemôže odpovedať úplne opačne. A takisto neznamená, keď po čase povie, že neviem, že je to nejaký deficit vzdelania alebo proste, že je to je dôvod na pocit menejcennosti, že niečo som sa nedozvedel. Práve s dospelosťou a životnými skúsenosťami často prichádzajú otázky, na ktoré jednoducho nemusí mať odpoveď 1 alebo 0, ale môže kľudne a s pokojným svedomím žiť v nevedomosti. To znamená môže odpovedať neviem. Práve pre takú  zrelú dospelosť je charakteristické, že dokáže žiť s množstvom otázok, na ktoré odpoveď je “neviem”. Ale sú otázky, na ktoré je potrebné si zodpovedať “Áno” alebo “Nie”. 

Trošku odbočím. Vedci sú ľudia,ktorí z podstaty svojej profesie sú takzvaní hľadači odpovedí na nekonečne veľa otázok, ktoré život prináša. Hľadajú odpovede na otázky, ktoré si bežne   ľudia nekladú a na to, aby dospeli k nejakej odpovedi (vedeckému záveru), využívajú rôzne vedecké metódy. Aj tu platí, že nejaký vedecký názor sa po rokoch môže úplne zmeniť. Preto stavať svoj životný postoj na vedeckých názoroch je častokrát ako chodiť po tenkom ľade. Zjednoduchším to trochu, keď poviem, že sú dve skupiny vedcov. Jedna skupina si na otázku, či existuje Boh dá odpoveď “áno” a je druhá, ktorá odpovie  “nie”. Napriek tomu že majú na túto kardinálnu otázku úplne inú odpoveď, spája ich jedna vec a tou je, že majú vieru. Tí jedni veria, že existuje Boh, ktorý riadi tento svet a tí druhí veria zase tomu, že hoci nevieme odpovede na veľa otázok, toto kolektívne nevedomie raz ľudstvo prekoná a bude vedieť všetky odpovede. 

Každý z nás by mal byť tak trochu vedec a na niektoré otázky si odpovede zadefinovať. Otázka, či existuje Boh, je určite jedna z tých základných, v ktorých by sme mali mať jasno.

A taktiež by sme mali byť schopní žiť s faktom, že na mnoho otázok  vieme povedať len “Neviem”.