Ako na to: UNITÁR

Doba je taká, že vypovedané slovo nemá skoro žiadnu hodnotu. Každý si hovorí, čo chce (aj ja), kedy chce ako chce. Ide to samozrejme od vrchnosti. Keď Robert Fico svojho času fantazíroval o zákaze zisku zdravotných

poisťovní, dokonca založili štátnu akciovku Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia a.s., musel vedieť, že je to len jeho zbožné želanie alebo to bol cielený marketingový ťah? Dôležité sú činy !

Ak štát naozaj chce unitárny systém musí preto aj niečo urobiť. Jednou z možností ako na to je presvedčiť poistencov, že štátna poisťovňa je lepšia. Že poskytuje lepšie služby, lepšie sa stará o zdravie svojich poistencov. Ale asi najdôležitejšie je o tom presvedčiť lekárov a najmä tých, ktorí sú v prvej línii, ktorí ešte stále majú vysokú mieru dôvery u občanov. Chcem sa podeliť o pozitívne skúsenosti (negatívne nechám na inokedy) s VšZP a.s.ako lekár, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v odbore všeobecné lekárstvo pre dospelých.

Hoci to možno nie je vidieť, ale poisťovňa urobila pre svojich poistencov za posledné dva roky skutočne veľa. Približne 2 roky totižto prepláca všeobecným lekárom pre dospelých v rámci prevencie jedno veľmi jednoduché vyšetrenie – ABI, ktorým sa dá zistiť problém s prekrvením dolných končatín. Je hradené u všetkých poistencov nad 60 rokov a u rizikových pacientov starších ako 50 rokov. Ale keď prístroj mám, môžem ho urobiť aj mladším, ak si myslím, že môže byť problém práve v ochorení cievneho systému. Dôležité je, že si tento prístroj môžu lekári kúpiť, a že sa im môžu náklady v nejakom reálnom časovom horizonte vrátiť. Ak som do roku 2016 (od roku 2003) mal 2 pacientov, ktorí podstúpili chirurgický zákrok za účelom zlepšenia prekrvenia dolných končatín, tak od januára 2017 doteraz mám takých pacientov štyroch, ktorí boli vďaka tomuto jednoduchému testu včas zachytení, následne odoslaní a zoperovaní. A jeden z nich bol ročník narodenia 1971 !

Toto je cieľ prevencie = zachytiť včas zmeny, ktoré sa dajú riešiť jednoduchšie ako v pokročilom štádiu.

Nechcem menovať, kto je za to zodpovedný,ale myslím si, že podstatný vplyv na zmenu fungovania VšZP a.s. majú ľudia zo Sekcie stratégie a riadenia. Ak chce štátna firma konkurovať súkromným musí do istej miery kopírovať, čo robí konkurencia. A musí to robiť lepšie.

O tom, že naozaj systematicky pracujú na zlepšení služieb pre svojich poistencov a držia krok s dobou svedčí aj úplná novinka, ktorú zavádzajú pre svojich poistencov zatiaľ v pilotnej prevádzke len u skupiny poskytovateľov. Ide o telemedicínske služby, kde poistenec vďaka umelej inteligencii s použitím moderných komunikačných prostriedkov môže bezpečne komunikovať so svojim lekárom. Projekt sa volá MAIA MD a viac sa o ňom dá dozvedieť na stránkewww.maiamd.sk.

Tak aj toto môže byť cesta k unitáru, nie ?