O hypertenzii

  • Post category:Osobný blog

O arteriálnej arteriálnej hypertenzii, ako by malo byť správne uvedené v nadpise, sa hovorí a píše veľmi veľa. Môj príspevok bude len malým kúskom do mozaiky, ale dovolím si ho pridať. Zopakujem jednu premisu, z ktorej vychádzam a tou je, že ako obvodný lekár som advokátom systému pred pacientami a súčasne advokátom pacientov pred systémom. Stručne to zhrniem, že existuje súčasne tendencia k zneužívaniu jedných druhými a naopak. Zdravie je hodnota, ktorá sa veľmi často a často aj veľmi prefíkane, stáva obchodným artiklom. “Máte vysoký tlak ?!” V tom okamihu sa stávate klientom farmafirmy, ktorá chce, aby ste užívali práve ten jej liek. To je fakt. Tým nechcem zneistiť pacientov, ktorí majú vysoký tlak, v rozhodnutí, či sa liečiť alebo nie. Nie. Možno z minulosti ešte zotrvačnosťou prežíva zdanie, že lekár je vo vzťahu s pacientom nejakou absolútnou autoritou a možno aj systém na tom stavia. Myslím si, že bez poznania skutočnosti z rôznych aspektov, nedosiahneme želaný efekt. V tomto prípade je to zdravie. A práve tu chcem podať vysvetlenie, prečo sa treba krvným tlakom zaoberať a prečo ho treba liečiť. Možno nebudem medicínsky, akademicky a terminologicky presný a možno budem kacírsky, ale k tomu, aby sa pacient začal liečiť na akúkoľvek chorobu, musí si ju v prvom rade uvedomiť, s čím súvisí aj patričné poznanie, aby jeho motivácia niečo s “tým” robiť, bola trvalá. Lebo len tak dosiahneme želaný efekt. A lieky sú ako vo všetkom len časťou tejto stratégie, keď sa nám nedarí ovplyvniť to inak.

Každý máme nejaký krvný tlak. Niekomu ten jeho tlak môže robiť problémy. Či je nízky alebo vysoký. Aj nízky tlak môže človeka “zabiť”-keď sa vám napríklad zatočí hlava a spadnete tak nešťastne, že si zlomíte druhý krčný stavec. To je ale nešťastná náhoda. Štatisticky oveľa silnešiu pravdepodobnosť, že privedie človeka do hrobu, má situácia, keď má človek vysoký krvný tlak. Nedeje sa to väčšinou tak náhle ako pri nešťastnom páde, ale vyžaduje to čas a ide to nenápadne.

To, že človek starne, je prirodzený proces. Našou snahou je, aby žil, čo najkvalitnejšie a najdlhšie. Ak má niekto vysoký krvný tlak, musí pochopiť, že je to jeho situácia, jeho choroba, a že ten, kto s tým musí niečo robiť, je práve on.Nie zdravotný systém ! Úlohou systému je povedať človekovi, že má vysoký tlak, vysvetliť, čo to preňho znamená, podporiť ho v rozhodnutí niečo s tým urobiť a sprevádzať ho v tomto rozhodnutí odbornou starostlivosťou. Na to, aby to ľudia pochopili používam dva príklady z iných oblastí života. Človek má hardware a software (snáď to už netreba vysvetľovať). Ale riadenie, je trošku zložitejšie ako v počítačoch. Človek je riadený nervovo-hormonálnym systémom. Veľakrát si nevieme povedať, “nečervenaj sa”, “srdce spomaľ”, “nepoť sa”,…Toto riadenie ide mimo našu vôľu. Možno sú ľudia, ktorí dokážu riadiť tieto procesy vôľou, ale väčšina nie. U niektorých ľudí pod vplyvom genetiky, stravy, stresu a možno aj vecí, ktoré nevieme identifikovať, sa stane, že srdce sa začne správať ako divý kôň. No pustite si takéhoto “rozbehnutého koňa” do záhradky. Ako to bude vyzerať? Asi nie najkrajšie. Takémuto koňovi, ak ho chcete dostať pod kontrolu, potrebujete dať uzdu. No a práve lieky sú tou uzdou, ktorú vieme srdcu dať, aby si nerobilo to, čo nechceme. Uzdu môžme potom následne povoľovať alebo aj pritiahnuť. Práve takáto uzda dokáže zachrániť srdce v prípade, ak dôjde napríklad k infarktu myokardu.

Druhý príklad je technického charakteru, kvôli tomu aby to pochopili najmä muži, ktorí oveľa častejšie majú tendenciu nespolupracovať a priznať si nejakú závadu napr. aj takú akou je vysoký krvný tlak. Každý z bežných chlapov rozumie, čo je čerpadlo, a čo potrubie, lebo skoro každý videl auto a skoro každý vie, čo je to kúrenie, voda. Každý rozumie tomu, že nič netrvá večne, Že aj čerpadlo aj potrubie sa raz opotrebuje. Alebo sa môže pokaziť. Ak pochopíme, že vysoký krvný tlak znamená väčšiu prácu čerpadla a tým pádom jeho kratšiu životnosť, a že cievam, ktoré sú tomu vystavené hrozí to isté, rozhodnúť sa inak ako “niečo s tým robiť”, je hrať ruskú ruletu. A to som nespomenul situácie=akútne poruchy, čo v prípade človeka znamená smrť alebo v lepšom prípade ťažké poškodenie. Toto chcete ? Boli pacienti, ktorí to nepochopili, ale tí už tu nie sú alebo sú dialyzovaní, či ležia po ťažkej porážke. Teraz nechcem tvrdiť, že keď sa hypertenzia lieči, že sa nemôže nič stať. Nie. Ak však súčasne so zmenou životného štýlu a režimu ide aj liečba liekmi, ak je potrebná, znižujeme výrazne riziko akútnej poruchy systému a predlžujeme jeho bezporuchovú životnosť. A o to nám ide.