Moje skúsenosti s eZdravím.

  • Post category:Osobný blog

Nebudem tu analyzovať atribúty ako bezpečnosť, prípadne vymýšľať situácie a prípady, kedy môže byť používanie elektronického zdravotníctva problém. Chcem sa len podeliť s pohľadom obyčajného obvodného lekára s týmto novým fenoménom.

Patrím ku generácii, ktorá vyrastala na Sinclairoch, ATARI, či PMD, tým chcem len povedať, že počítače vo mne nevyvolávajú averziu a teda od začiatku práce ako obvodný lekár používam na 100 % PC a ambulantný program na vedenie dokumentácie. Manipuláciu s papierovou dokumentáciou považujem za nutné zlo a keby sa dalo, prvý by som ju zrušil.

Elektronizácia nám má ušetriť čas, zjednodušiť prácu a znížiť náklady. Keď to tak nie je, niekde je chyba. Veľmi som ocenil, keď sa umožnilo automatické naťahovanie výsledkov z laboratórii do ambulantného software, ktorý som používal. Táto funkcionalita bola za príplatok, ale stála za to. Zavedením funkcionality eLab v eZdraví už žiadnu platenú službu nebudeme potrebovať, lebo výsledky si sťahujete priamo z centrálneho úložiska dát. Čiže znižujete si náklady.

Už dlhší čas funguje Oravská poliklinika na PACSovom systéme, čo sa týka rtg vyšetrení, čiže žiadne rtg snímky do ruky. Pacient príde po odsnímkovaní ku mne a ja si pozriem snímok , ktorý mi nabehne do môjho PC automaticky. Bol to veľký posun.

Ale ak by sme sa vrátili, ešte k funkcionalitám eZdravia, tak eRecept už používam od júna minulého roku resp. od septembra komplet aj s Unionom. Žiadna tlač receptov, šetrenie času, pacient neplatí v lekárni poplatok 0,17 eur za recept. A vôbec nemusí ku mne  prísť v prípade predpisu liekov alebo pomôcok, ktoré dlhodobo berie. Dokonca môže byť aj na opačnom konci Slovenska a recepty si bez problémov vyberie. Toto sú tie pozitívne skúsenosti, nie ?  Škoda, že nie každý to môže povedať. Ale či je to nemocnica, poliklinika alebo len jedna ambulancia ako poskytovateľ, správne nastavená elektronizácia musí šetriť čas, zjednodušiť prácu a takisto náklady na software musia ísť dole. Samozrejme podmienkou je, že poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa je ochotný preškoliť na prácu s iným programom. Ja som dlhé roky pracoval na programe od firmy Medicom. Ale po skúsenostiach a uvedomení si ich pozície na trhu som si povedal, že je čas sa poobzerať po niečom inom. Keďže štát nemal záujem zabezpečiť tieto veci vo vlastnej réžii, čo by bolo ideálne, nechal priestor na trh, že ten to nejako vyrieši. A keďže nie je ani dobré ani zdravé, aby na trhu bola jedna veľká súkromná firma, ktorá si diktuje podmienky, rozhodol som sa pre zmenu a momentálne pracujem na programe CURO. Verím, že túto filozofiu si osvoja viacerí kolegovia a dúfam, že nakoniec neostanú na trhu dve či tri veľryby, ktoré zhltnú menšie rybičky.