O diagnostike (nielen COVID19)

  • Post category:Osobný blog

Prišiel za mnou kamarát a okrem iného mi hovorí, či by som mu neurobil test na covid, lebo si ho kúpil v lekárni (skoro ako podpultový tovar ). Keď som videl, čo všetko ten test vyžaduje, tak som sa   zamyslel nad tým, že ako by som si to asi dokázal sám spraviť.

V tomto segmente sme sa dostali veľmi dopredu a to, čo sme nevedeli zistiť pred 20 rokmi, teraz je možné zistiť z kvapky krvi. To je obrovský pokrok. Treba však aj povedať, že  pokiaľ sa dostáva táto diagnostika do rúk bežnému človekovi, tak ten nie vždy vie, čo môže od výsledku očakávať.

Na príklade covidu ukážem,  aké možnosti v súčasnosti máme.

Laboratórnu diagnostiku delíme na priamu a nepriamu. Na vysvetlenie priama diagnostika deteguje pôvodcu ochorenia priamo, napr. tým, že sa ho podarí vykultivovať, alebo potvrdíme prítomnosť štruktúry charakteristickej pre ten mikrorganizmus alebo potvrdíme prítomnosť DNA/RNA pôvodcu ochorenia. Nepriama diagnostika znamená, že zisťujeme prítomnosť protilátok, ktoré po kontakte s votrelcom začína produkovať imunitný systém.

A teraz ku covid19. Tiež ho môžeme potvrdiť týmito spôsobmi. Priamo alebo nepriamo. Kultivačné vyšetrenia sú pomerne náročné na čas a pri vírusoch sa bežne nerobia. Za zlatý štandard sa považuje RT-PCR, na základe ktorého vás štát môže uvrhnúť do karantény, čo je v podstate trest odňatia slobody s domácou samoväzbou. Vyšetrenie je náročné na čas, nakoľko sa musí DNA/RNA namnožiť (ako kedysi Majka z Gurunu), ale do 6 hodín máte výsledok. Tu treba uviesť, že pozitívny  výsledok nerovná sa 100% zdroj infekcie (choroby), to znamená, za výsledkom sa neskrýva v každom prípade replikovania schopný vírus. Tretí spôsob ako zistiť prítomnosť  vírusu priamo, je detekcia antigénu = špecifickej bielkoviny charakteristickej pre ten konkrétny vírus. Tieto existujú aj vo forme rýchlo testov (výsledok do 20 min). Tieto vyšetrenia sa robia sterom zo sliznice nosohltana. Nepriama diagnostika rovná sa detekcia protilátok. Tie sa zisťujú odberom krvi, či už priamo zo žily alebo z kvapky krvi ako tak zvané rýchle testy. Treba povedať, že pri tejto infekcii sa u 6 až 11% ľudí, ktorí prekonajú covid, protilátky vôbec nevytvoria a ďalšia informácia dôležitá je to, že protilátky sa začínajú tvoriť cca od 17. dňa od začiatku infekcie.

Nechcel som týmto svojím príspevkom niekomu pokaziť biznis. Treba však poukázať na fakt, že tieto diagnostické metódy sa rozvíjajú aj vďaka ich potenciálnemu komerčnému využitiu, keďže zdravie ako aj strach o svoje zdravie je veľmi dobrý obchodný artikel.