Koniec sezóny

Pre fanúšikov hokeja je máj obzvlášť sviatočným mesiacom. Vrcholí NHL (národná hokejová liga) a konajú sa majstrovstvá sveta.

Súdiac podľa nariadení hlavného hygienika, aj prvá covidová sezóna sa nezvratne blíži ku svojmu koncu.

Aká bola ?

Dlhá. Áno, sezóna bola dlhá, lebo ešte nie sme na to zvyknutí. Ale aj NHL je podľa tohoto kritéria pomerne dlhá. V NHL resp. asi vo všetkých hokejových súťažiach sa vyhodnocujú možné aj nemožné štatistiky.

Aj počas covidovej sezóny sa zbierajú rôzne viac či menej presné či nepresné čísla, robia sa analýzy, predikcie a následne opatrenia. Všetky tieto údaje sú zaťažené menšou či väčšou chybou a preto aj tie opatrenia sú často z lokálneho pohľadu niekedy nezmyselné.

Jedným z parametrov, ktorý hovorí o tom, aká to bola sezóna, a ktorému sa nedá vyčítať nepresnosť, je počet občanov SR-dôchodcov, (ktorým sociálna poisťovňa vypláca akýkoľvek dôchodok) ktorí, obrazne povedané, opustili počas sezóny ľadovú plochu. Tu je to ukázané graficky a pre porovnanie som dal do tabuľky aj dáta z nultej sezóny, t.j. sezóny 2019/2020:

Po zhliadnutí grafov by sme si mohli položiť rečnícku otázku: uhrali sme dobrý výsledok ? Ale mohol by si ju položiť aj každý z nás jednotlivo: “uhral som dobrý výsledok ?” Bez ohľadu na to, ako sme hrali, akú sme mali taktiku, aké formácie sme postavili, najviac ma mrzia vlastné góly. Počnúc médiami, politikmi, kvázi politikmi, občanmi a aj zdravotníkmi. Mali by sme sa z toho poučiť, priznať si chyby a využiť tento drahocenný čas do začiatku ďaľšej sezóny na dôslednú prípravu.

Treba si brať príklad z hráčov ako Jágr, Ovechkin, či Crosby, ktorí dokázali hrať resp. hrajú dlhé roky na vysokej úrovni najkvalitnejšiu súťaž na svete práve vďaka poctivej tvrdej letnej príprave.

O tom ako by mohla vyzerať letná príprava v ďalšom príspevku.