o Športe, fauloch a rozhodcoch

  • Post category:Osobný blog

Kladiem si často otázku ako asi rozmýšľajú ostatní ľudia, prečo voliť, a keď prečo, tak koho.

Kto robil nejaký šport, najlepšie kolektívny, dokáže skôr pochopiť, ak v zápale boja faulujete protihráča alebo urobíte povolený tvrdší zákrok, aby ste získali výhodu v zápase. Veľakrát je to dôsledok emócii. Emócie patria k hre a bez toho, by to nebolo ono. Podstatné je, aby si športovci vedeli podať po zápase ruky aj ako znak zmierenia prípadných faulov. Problém je, ak sa na ihrisku objavia jedinci, ktorých cieľom nie je hra, ale primárne faulovať a niekedy vyslovene zlikvidovať kľúčových hráčov (alebo celé mužstvo) a takýmto nešportových spôsobom si zabezpečiť výhodu a prípadnú výhru. V každom športe sú na to rozhodcovia, ktorí by takéto správanie mali patrične riešiť. 

Politický zápas je tiež druh športového zápasu, kde sa jednotliví aktéri snažia získať podporu, čo najväčšej skupiny voličov. V politike to možno vidíme častejšie, že niektorým hráčom nejde o hru, ale o to, aby likvidovali hráčov konkurenčných tímov a tak získali, čo najväčšiu moc. Politická súťaž by mala byť o tom ponúkať pre voličov  krátkodobé alebo dlhodobé riešenia, ktoré by ľuďom/voličom dokázali zlepšiť život. Nakoľko mnoho tímov je postavených na formáte kultu osobnosti, politický boj sa zvrháva na boj medzi jednotlivými kultmi osobnosti a pozornosť voličov je odpútaná  týmto emocionálnym elementom od súťaže riešení pre zlepšenie ich života v štáte. 

Podobne ako v športe, aj tu je možné takýchto toxických hráčov potrestať. Na to sú voľby a rozhodcovia sme my, voliči. Rozhodcovia by mali byť bez emócií a najnovšie im v mnohých športoch pomáha systém VAR (video assisted referee). Nie je jednoduché odpútať sa od vlastných emócií. Na začiatok však  stačí, aby sme mali snahu byť objektívni rozhodcovia. V politike systém VAR alias média, nie je až tak prospešný, skôr nám to situáciu sťažuje, lebo médiá dokážu každého hráča,či mužstvo vykresliť ako kto potrebuje/zaplatí (presstitúcia). 

Napriek týmto nástrahám a zložitosti si myslím, že politický súboj je šport, od ktorého nie je treba utekať. Ak ste slušný, robte to slušne, ak neslušný, neslušne.

Voľby vždy nejako dopadnú, netreba sa kvôli výsledkom vešať alebo hádzať o zem. Horšie by bolo keby sme tú možnosť nemali alebo mali namiesto toho občiansku vojnu.