o Výpalníkoch

  • Post category:Osobný blog

Skôr ako rozviniem tému, chcel by som pre tých, ktorý majú negatívne skúsenosti s výpalníctvom uviesť na ospravedlnenie „vypalníkov“ (disclaimer), že nie je ťažké sa ním stať hoci si to možno často ani neuvedomujeme, že výpalníkmi sme. 

Pod pojmom výpalník si každý predstaví holohlavého vysokého mladíka v čiernej koženke s hrubým krkom a bejzbalovou palicou. Po revolúcii sa s rozvojom podnikania rozvíjalo aj toto “podnikanie”. Buď ste platili, alebo vám rozbili výklad. Prípadne vám zničili zariadenie, neskôr vybuchlo auto. Alebo po vás ostali niekde v lese časti tela alebo len kus betónu prípadne sud s kyselinou sírovou. Ale vypaľovalo sa aj inak. Napr. ste si objednali chladničku a doviezli vám ju pred dom. Ak ste ale chceli doviesť až do bytu, či domu, museli ste zaplatiť niečo do vrecka. Aj v zdravotníctve bolo dosť výpalníkov. Ale boli aj medzi úradníkmi, možno aj sudcami, policajtmi. Spoločnosť sa postupne očisťovala od tohoto hrubozrnného výpalníctva a postupne výpalníctvo nabralo jemnejšie obrysy. Čo bolo bolo.

Myslel som si, že napr. v zdravotníctve tento nešvár vyriešia peniaze/platy. Ale nevyriešili. Na niektoré odborné vyšetrenia sa čaká dlho. A ak chcete byť  vyšetrený rýchlejšie (rozumej prednostne), môže vás za poplatok vyšetriť odborný lekár po svojej pracovnej dobe, niekedy ešte aj priamo v nemocnici. (a niekde aj v rámci pracovnej doby)

Výpalníci sú aj medzi politikmi od obecných zastupiteľstiev až po tých medzinárodných. Napr. obecný poslanec sa pýta, čo dostane, ak zahlasuje za nejakú zmluvu o odpredaji obecného majetku = podmieňuje zdvihnutie svojej ťažkej ruky za nejaký benefit. Alebo prezident štátu povie inému štátu, že im nepustí plyn, ak nebudú robiť toto alebo tamto. Alebo vysoký funkcionár bankovej inštitúcie  povie, že nám nedajú pôžičku, pokiaľ napr. neschválime v štáte LGBT friendly zákony. 

Vypaľuje sa aj v rodinách, manžel manželku a naopak, deti rodičov, rodičia deti. V zamestnaní je tiež výpalnictvo bežnou súčasťou života. 

Dokážeme vidieť výpalníctvo na iných, ale na sebe si často nechceme priznať, že sme v podstate tiež výpalníci. Či malý alebo veľký výpalník, s basebalkou alebo bez nej,  všetci sme na jednej lodi. 

Pôsobí to smiešne, ak sa niektorí pasujú do role svätcov = spravodlivých (japonských samurajov) a chcú ničiť výpalníkov a výpalníctvo ako také pod rúškom nejakého ideálu. A keď im ukážete ich vlastné výpalníctvo, prskajú síru. 

My, veriaci vieme, ako to s tým výpalníctvom vlastne je.     A ak náhodou neviete, kľudne sa spýtajte, vysvetlím.