Všetko, čo som sa dozvedel o vitamíne C

  • Post category:Osobný blog

Ako hovorí jeden pán profesor, keby ste povedali, pred 20 rokmi na štátnici alebo atestácii z internej medicíny,že betablokator sa dáva pri srdcovom zlyhávaní, tak vás vyrazia, a keby ste to nepovedal dnes, tak vás tiež vyrazia. V medicíne ukončením školy vzdelávanie nekončí. 

Priznám sa, že o vitamíne C, som toho veľmi nevedel. A keď som počul, že „mega“ dávky, tak som sa trochu zháčil, že to čo je. Vitamín C ako molekula sa podobá molekule glukózy – jednoduchému cukru. Veľa cukru v krvi = cukrovka, málo vitamínu C v krvi = skorbut. Vitamín C má veľa vlastností. Známe sú najmä jeho antioxidačné účinky . Anti-oxidačný = proti oxidácii, t.j. proti korózii, povedané technickým jazykom. Antioxidanty majú jedinečnú schopnosť neutralizovať voľné radikály, t. j. vysoko aktívne častice, ktoré pokiaľ by sa nechali tak, spôsobujú oxidáciu, inými slovami koróziu organizmu. Vitamín C je jedným z desiatky známych antioxidačných systémov. Zistilo sa, že ľudia s onkologickými chorobami, alergiami, oslabenou imunitou majú výrazne znížené hladiny. Človek nemá na rozdiel od zvierat schopnosť syntetizovať vitamín C. Jeho hladina závisí len od príjmu z vonku. Je možné ho podať ústami alebo priamo do žily. Črevný transportný systém má obmedzenú kapacitu a so zvyšujúcou sa náložou, klesá podiel vstrebaného vitamínu C a zvyšuje sa odpad. To za istých okolností môže dať priestor vzniku obličkových kameňov, povestného to strašiaka medikov. Zdá sa, že tento problém vie vyriešiť nová forma tzv. lipozomálny vitamín C, ktorý sa vstrebáva takmer na 100%. Osobne už niekoľko rokov kupujem tieto produkty:  https://www.iherb.com/tr/cb?pcodes=CGN-01072&rcode=STN693, https://www.iherb.com/tr/cb?pcodes=CGN-01293&rcode=STN693. Niektorí odborníci, ktorí sa tejto problematike venujú tvrdia, že lipozomálny stačí a netreba žiaden venózny. 

No a teraz k tomu “megacéčku”, myslím tým tzv. vysoké dávky podávané vnútrožilovo formou infúzie. Väčšina vitamínu C podaného infúzne sa vychytáva najmä bunkami mozgu a imunitného systému. Hladina v krvi sa však po 24 hodinách dostáva na úroveň, aká bola pred podaním. Preto, keď je deficit, musí ísť popri infúznom podávaní aj vo forme vstrebávajúcej sa cez črevo a určite aj organické formy. Čo je na venóznom vitamíne C výhoda, je  rýchlosť nasycovania sa organizmu. A potom je tu paradox, že od istej koncentrácie v krvi sa za istých okolností z antioxidačneho činidla stava oxidačné činidlo, schopné za prítomnosti kovov ako meď, železo, … (tzv. Fentonova reakcia) vytvárať voľné radikály, ktoré  reakciou s molekulou vody vytvárajú peroxid vodíka=H2O2. A ten je smrtiaci pre nádorové bunky, lebo tie, na rozdiel od zdravých, nemajú enzým na jeho likvidáciu. Na tomto princípe stavia metabolický prístup k liečbe rakoviny. (Inak deficit antioxidačnej ochrany v malígnych buniek  využíva aj konvenčná onkologická liečba).

Podobne ako vieme liečiť cukrovku, ale neviem ju vyliečiť, metabolický princíp hovorí to isté o rakovine. Rakovina sa nedá vyliečiť, ale dá sa s ňou za istých okolností naučiť žiť. Ako dlho to je však otázne. Vitamín C ako prirodzená látka, nemá okrem toho, že za istých okolností sa môžu tvoriť v obličkách oxalátové kamene, iné vedľajšie účinky. 

Ak niekto vie, že má nábeh na cukrovku resp. už ju už má, musí v prvom kroku  zmeniť životosprávu, ak samozrejme chce s cukrovkou, čo najdlhšie spolunažívať. Takto to  môžeme aplikovať aj pri rakovine. Za to, že presýtime organizmus vitamínom C nič nedáme. Myslím si, že veľa o tejto zázračnej molekule stále ešte nevieme.