D.I.Y. /ˌduːɪtjɔːˈsɛlf/

  • Post category:Osobný blog

Anglicky hovoriaci tejto skratke rozumejú. Po slovensky by sa dala preložiť “Urob si sám”. Veľa ľudí tento trend zachytilo. Dôkazom toho je množstvo videí – tutorialov na internete, na všetky možné témy. Či to sú rôzne kulinárske recepty, opravy áut, počítačov, mobilov. Dokonca môžte nahradiť aj učiteľa a naučiť sa hrať ako samouk na hudobnom nástroji.

Na jednej strane, keď si človek urobí niečo sám, ušetrí financie. Na druhej strane stratiť čas hľadaním odborníka a potom ešte nadávať, ak niečo nekvalitne urobí alebo kvalitne odflákne, je tiež pridaná hodnota, ktorú D.I.Y. režim prináša. Maximálne si môžete nadávať sami sebe. Trend ba až móda je tak silný, že prerazil aj do medicíny. “Dr.Google” je už všeobecne známy kolega. Ukážkovo to vidíme práve v súčasnej dobe v súvislosti s covidom. Množstvo ľudí sa z rôznych príčin dali na dráhu DIY doktora a stali sa zo dňa na deň odborníkmi na poli medicíny. Je super, že okrem hlavného vedeckého prúdu, máme aj tie nevedecké. Aj to je prejav demokracie a pluralizmu. No a nie je vylúčené, že z vedeckého prúdu sa môže stať nevedecký a naopak. 

Covid je dobrý aj na to,že mnohé veci posúva skokovo dopredu. 

Podobne ako v rôznych iných odvetviach ostanú činnosti, kde si s týmto režimom nevystačíme a budeme potrebovať odborníka, takisto aj v medicíne sú a budú činnosti, kde si bez návštevy lekára resp. nemocnice neporadíme. Ak by zdravotníctvu malo ísť o väčšie zdravie svojich jednotlivcov, tak určite deleguje každému jedincovi väčšiu zodpovednosť starať sa o svoje zdravie (DIY režim). Aby bol jedinec, čo možno najviac nezávislý od systému. Ak ale zdravotníctvo je ako priemysel, ktorý potrebuje stabilný rast výkonu a produkcie, tak bude robiť všetko preto, aby tí jedinci potrebovali služby, ktoré ponúka a potrebovali ich čoraz viac. Vyberte si, čím väčšia zodpovednosť, tým väčšia nezávislosť alebo opačne. 

Covid naučil ľudí merať si telesnú teplotu, tep, saturáciu krvi kyslíkom. Technologicky sa dostávame do úrovne, že mobilom si dokážeme vyšetriť zrak, sluch, urobiť ultrazvuk, hodinky vedia detegovať nepravidelnú činnosť srdca a z kvapky krvi vieme vylúčiť zápal, prípadne poškodenie srdca. 

Som fanúšikom D.I.Y. režimu v medicíne a slobody v rozhodovaní pacienta.