O očkovaní (možno iný uhol pohľadu)

  • Post category:Osobný blog

Aj keď tomu možno titulná fotka nenapovedá, bude táto úvaha o očkovaní. Medzi laickou verejnosťou  a sčasti aj odbornou sa vytvorili dve protipólne skupiny: vaxeri a antivaxeri. A potom je tu ten stred. 

Sú rôzne infekcie. Vďaka sirovi Flemingovi, objaviteľovi penicilínu, začala nová éra v liečbe niektorých (bakteriálnych)  infekcií, ktorá výrazne zmenila úmrtnosť napr. úmrtnosť detí. A napr. aj vďaka masovému používaniu antibiotík nevidíme skoro vôbec napr. tzv reumatickú horúčku a iné podobné komplikácie neliečených bakteriálnych infekcií. Treba povedať aj B, éra antibiotík vo forme ako ich poznáme pravdepodobne končí. S vírusmi to je trochu zložitejšie, horšie sa identifikujú, liečia, rýchlejšie sa šíria.

Ešte počas predatestačnej prípravy som zažil prípady, kedy zomreli deti na meningokokovú infekciu a podobne by skončila jedna spolužiačka, ktorá to chytila “v práci”a prežila len vďaka tomu, že rýchlo reagovala. Iný je pohľad na očkovanie rodičov, ktorí zažili takúto udalosť a tých, ktorí to nezažili. Podobne sú niektoré infekcie, ktoré spôsobujú nekrózy/odumieranie periférnych časti a lekári v snahe zachrániť život musia tieto časti odstrániť (viď posledný prípad slovenky v USA). Robil to pneumokok aj hemofil, na oba sa očkuje. Neviem, aký je výskyt na Slovensku, ale našiel som na internete nejaké videá z USA.

Nám na Slovensku je teraz najlepšie známa asi borelioza. Sú v lete dni, keď polovica vyšetrených ľudí na APS (ambulantná pohotovostná služba) sú “kliešte” – pacienti so zaklieštením. Našťastie kliešťovaná encefalitída (zápal mozgu) spôsobená vírusom, ktorý kliešte prenášajú, nie je  v našich geografických podmienkach tak rozšírená. Za to boreliózy je dosť. A pomerne veľa ľudí máva komplikovanejšie stavy. Aj tu je vakcinácia riešením=dobrá správa, pre tých ktorí sa kliešťov a boreliózy boja.

Takže keby som to zhrnul, máme tu infekcie, ktoré dokážu v krátkom čase človeka zabiť, niektoré zmrzačiť, niektoré znepríjemňovať život až do jeho konca. Takisto to vidíme pri covide.

No  teraz sa vrátim k ilustračným fotkám, lebo to si žiada vysvetlenie. Elektrickú energiu vieme získavať z vody, vzduchu, svetla, jadra, fosilných palív a biomasy. Čo sa týka jadra,sú tri skupiny ľudí, za jardo, proti jadru a tí, čo sú v strede. Tí,čo sú proti argumentujú bezpečnosťou prevádzky týchto zariadení a takisto problémom jadrového odpadu. Vieme, čo spôsobila jadrová reakcia v Hirošime, Černobyle resp. Fukušime. Keď je štiepenie jadra pod kontrolou, vie to prinášať ľuďom prospech, keď je to nekontrolované, devastuje. Tu by som to prepojil so súčasnou situáciou. Asi každý sa stretne s vírusom, tomu sa nedá zabrániť, otázkou je, aká bude nálož a či následná reakcia organizmu bude kontrolovaná alebo nekontrolovaná ako v Hirošime alebo Fukušime.